winkeldochters

Zo raken je winkeldochters toch nog verkocht

Winkeldochters, een grappige term die je misschien wel eens gehoord hebt toen je tijdens je studententijd op zaterdag rekken ging aanvullen in de plaatselijke supermarkt. Alles wat niet verkocht raakt, van make-up tot snoepgoed, belandt vroeg of laat in een bak aan de kassa voor een fractie van de originele prijs. Ook webshops hebben winkeldochters maar wat doe je daar dan mee? In dit artikel bespreek ik waarom sommige producten niet goed (meer) verkopen en wat je dan kan doen om ze alsnog verkocht te krijgen.

Wat zijn winkeldochters?

Winkeldochters zijn producten die om een bepaalde reden niet goed verkopen. Vaak komt dat door een verkeerde prijszetting of door een slechte presentatie in fysieke winkels. In webshops gaan mensen af op de productfoto’s en de tekst. Daar ligt dan ook vaak de oorzaak dat je in je webshop met winkeldochters blijft zitten.

Hoe verkoop je winkeldochters?

Wat kan je doen om winkeldochters alsnog verkocht te krijgen? Afhankelijk van de oorzaak waarom iets niet goed verkoopt zijn daar een aantal oplossingen voor.

Een betere presentatie

Zo luxueus als een wit kartonnen doosje staat bij een product van Dior, zo saai kan zo’n doosje zijn bij een minder bekend product. Probeer aantrekkelijke productfoto’s te maken door een flatlay te maken met een leuke achtergrond. Of kies voor accessoires die het product sprekender kunnen maken. Bij een lotion met rozenextract kun je bijvoorbeeld rozenblaadjes leggen.

winkeldochters

Maar ook de tekst is heel belangrijk. Een aantrekkelijke productomschrijving kan ervoor zorgen dat iemand op de koopknop klikt. Hou het dus niet bij louter de kenmerken van een product zoals de afmetingen, kleur of materialen. Want zou jij een jurkje kopen met onderstaande beschrijving?

👗 “Beige jurk in maat S , M en L”

En met deze beschrijving?

👗 “Dit beige jurkje van merk X is geschikt voor een gezellig avondje uit maar combineert ook mooi met een panty. Zo heb je het toch lekker warm als je op een frisse dag een wandeling in het park maakt. De ruffles geven de jurk een speels effect en de doorgestikte naden zorgen voor een stijlvol detail. Schitter jij dit najaar in dit beige jurkje?”

•  sluit mooi aan

•  model draagt maat S

•  in zacht ribkatoen

Producten combineren

Als betere productfoto’s en teksten niet helpen omdat een product in een minder populaire kleur bijvoorbeeld niet goed verkoopt dan kun je dat product altijd combineren met een product dat wel goed verkoopt. Of je stelt een cadeausetje samen in een mooi mandje en maakt een aparte categorie in je webshop met geschenksets.

In bulk verkopen

Door producten in bulk te verkopen raak je ze sneller kwijt en heb je sneller weer geld en ruimte om nieuwe producten in te kopen. Bij deze techniek maak je gebruik van de wet van het afnemend grensnut. Een economische wet die stelt dat je het eerste product als meer waardevol beschouwt dan wanneer je dat product later nog eens opnieuw koopt. Door korting te geven als iemand meer van hetzelfde product koopt voorkom je dat ze dat product niet nog eens opnieuw zouden kopen.

Stel dat je iets verkoopt aan €12,95 dan kan het dus interessant zijn dat product per 3 te verkopen aan €32,95 of €10,98 per stuk.

Prijs het aan als de gulden middenweg

Wanneer je winkeldochter een goedkopere versie is van een duurder product dan kan het ook interessant zijn om het zo te gaan aanprijzen. Ideaal is het als je van de winkeldochter de gulden middenweg kan maken. Stel je hebt 3 gelijkaardige producten: optie 1 kost 10 euro, optie 2 (de winkeldochter) kost 20 euro en optie 3 kost een stuk meer, 40 euro bijvoorbeeld. Dan is de kans groot dat men kiest voor de winkeldochter.

Gebruik het schaarsteprincipe

Een aftelklokje, hoe irritant ook, is een heel effectieve manier om iets snel te kunnen verkopen. Ook de melding op = op of “nog maar x aantal stuks beschikbaar” kan helpen om van je winkeldochters af te komen.

Soms is de hype rond een product ook gewoon over en blijf je met resterende stock zitten. Heb je alles geprobeerd en zit je nog steeds met onverkochte producten? Dan kan je ze altijd nog verkopen in de Facebookgroep “marktplaats voor webwinkels” of op zoekertjessites zoals 2dehands.be of marktplaats.nl.

Kan je wel wat hulp gebruiken met je productteksten? Neem dan zeker contact met mij op.

Geen reactie's

Geef een reactie