Meer webshop bezoekers

5 manieren om meer bezoekers te krijgen in je webshop

Meer dan ooit is het belangrijk om je aanbod online te hebben staan. Daarom gingen winkeliers de voorbije maanden massaal inzetten op online verkopen. Maar dat een webshop allesbehalve slapend rijk worden is blijkt al snel wanneer je enige bezoekers jezelf en je beste vrienden zijn. Meer webshop bezoekers aantrekken is dus de boodschap, maar hoe doe je dat zonder dat het je veel geld gaat kosten?

Zet je persoonlijke social media profielen in

Hoewel sociale media ontzettend belangrijk zijn voor de groei van je webshop gebeuren de echte verkopen tot nu toe vrijwel uitsluitend in je eigen webshop. Facebook biedt wel al de mogelijkheid om een webshop op te zetten op je eigen facebookpagina maar ter plaatse afrekenen is (voorlopig) enkel mogelijk voor wie in de VS woont.

Via je facebookpagina kun je dus klanten naar je webshop leiden maar wat velen vergeten is om ook een link toe te voegen op je persoonlijke profiel. Bekijk het zo: telkens als je in een groep (of onder een bericht van een vriend of pagina die je volgt) op facebook gezellig aan het praten bent over wat dan ook bestaat de kans dat iemand op je profiel kijkt. In feite kun je je profiel inzetten als een visitekaartje. Je profielfoto en je naam staan er al. Maak van de gelegenheid gebruik om ook je functie (in je eigen bedrijf) en de link naar je website te vermelden.

Begin een blog

Een blog op je website zorgt voor meer bezoekers én voor klanten, daar heb ik laatst al een uitgebreid artikel over geschreven waarin ik het vooral heb over bezoekers die via Google je website binnenkomen. Maar bloggen is niet alleen goed voor je SEO. Zo’n informatieve blog is ook een prima manier om bezoekers te lokken via andere kanalen.

Je zal al wel gemerkt hebben dat schaamteloos reclame zitten maken je meestal niet in dank afgenomen wordt. In veel facebookgroepen word je zelfs meteen uit de groep gezet als je ongevraagd links gaat verspreiden naar je website. Maar blogs zijn vaak een uitzondering omdat ze waardevolle informatie bevatten. Meld je dus aan in groepen waar jouw doelgroep zich bevindt en vraag aan de beheerder of je je blog mag delen.

Er bestaan ook groepen speciaal voor bloggers, daar mag je al je blogs delen. Hieronder heb je een lijstje, zoek ze zeker even op:

Spam je blog

Spam je blog per dag

Blogboard

Bloggermagazine

In the bloglight

Digital nomadness community

#bloggers

De bloggergroep

En mijn eigen groep: Blogs NL BE

Stel je SEO-title, meta description en URL-slug in

Ik kan niet genoeg hameren op het belang van bloggen maar er is een maar: als de basis van je SEO niet goed is dan zal bloggen niks uithalen wat je positie in de organische zoekresultaten op Google betreft.

Wat is dat dan, een goede basis? Dat begint bij je SEO-title, meta description en de url slug. Omdat dit wellicht termen zijn waar je nog nooit van hebt gehoord heb ik hieronder even een voorbeeld toegevoegd:

Stel dat je mensen wil bereiken die willen weten hoe je paprika’s kweekt dan verwerk je de zoekterm “paprika kweken” in de tekst zelf maar ook in je URL-slug, in de SEO-title en in de meta description. Dat kun je doen voor al je pagina’s, al je blogs en al je producten. Waar je dat precies kan instellen verschilt naargelang het webshopsysteem waarmee je werkt.

Ga gastbloggen

Links verzamelen naar je website of webshop is nog steeds een van de beste manieren om hoger in Google te komen, op voorwaarde dat het relevante links zijn uiteraard. Dat betekent dat je niet overal je link gaat verspreiden maar echt gaat zorgen dat je link verschijnt op websites die een gelijkaardig publiek hebben aan dat van jou.

Als je bijvoorbeeld een webshop hebt met decoratie zoals kandelaars, vazen en beeldjes dan zou je interieurbloggers kunnen contacteren met de vraag of je een (gratis) gastblog mag schrijven met een link naar je webshop. In dat blogartikel geef je waardevolle tips voor een stijlvol interieur of bespreek je de nieuwste trends qua decoratie. Misschien levert het klanten op, misschien ook niet, maar het helpt je in elk geval wel om hoger in Google te komen.

Zet je nieuwsbrief in

E-mailmarketing lijkt misschien passé maar niets is minder waar. Sinds het algoritme van Facebook en Instagram het organische bereik steeds lager heeft gemaakt beseffen bedrijven dat het belangrijk is om hun bestaande klantenbestand en geïnteresseerde websitebezoekers meer aan te spreken. Dat kan makkelijk via een wekelijkse, tweewekelijkse of maandelijkse nieuwsbrief.

Ook hier is het weer belangrijk om waarde te geven en om je nieuwsbrief niet vol met reclame te zetten. Geef waardevolle tips, link naar je blogs en organiseer af en toe speciale acties enkel voor nieuwsbriefabonnees. Om je lijst te doen groeien kan het ook helpen om iets gratis weg te geven in ruil voor een e-mailadres. Bijvoorbeeld een gratis e-book, een checklist, een stappenplan,…

Zo, nu heb je heel wat om mee aan de slag te gaan. Volg je mij al op Instagram en Facebook? Daar deel ik ook vaak tips voor (beginnende) webshops.

Geen reactie's

Geef een reactie