
14 dec Gastbloggen voor meer klanten én betere posities in Google
Ook in 2021 en de komende jaren zal linkbuilding nog steeds een belangrijk onderdeel vormen van SEO. Het creëren van externe links door onder andere te gastbloggen zorgt voor betere posities in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines, al is er wel wat veranderd tegenover vroeger. Nu draait alles om content én relevantie. Als je daarop inspeelt dan is gastbloggen een bijzonder effectieve manier om meer mensen te bereiken met je bedrijf of webshop.
Waarom gastbloggen?
Linkbuilding draait dus al lang niet meer om het droppen van links op zoveel mogelijk random websites maar om het verspreiden van content op relevante websites. Gastbloggen is een prima manier om je kennis te delen op websites waar jouw doelpubliek zich bevindt. Vanaf het moment van publicatie levert zo’n gastblog je dagelijks bezoekers op, afhankelijk van de grootte en de positie in de zoekresultaten van de website waarop je artikel staat.
Hoe vind je websites die bereid zijn om een artikel van jou te publiceren en hoe ga je te werk bij het schrijven van zo’n gastartikel? In dit artikel vertel ik je hoe je contact kan leggen met grote en bekende blogs en hoe je ervoor kan zorgen dat jouw artikel (met links naar je website) op veelbezochte websites verschijnt.
Publiceer alleen op relevante websites
Toen ik nog een beautyblog had werkte ik regelmatig samen met andere bloggers voor het uitwisselen van gastartikelen. Daar laten webshops en bedrijven nog heel wat kansen liggen, zeker als je een niche product of dienst aanbiedt. Een webshop die speelgoed verkoopt kan bijvoorbeeld een goede zaak doen met een gastartikel op een blog over moederschap en kinderen.
Zo zijn er in elke niche grote en bekende websites met een heel trouw publiek waar je door simpelweg je kennis te delen nieuwe klanten kan aantrekken. Het enige wat je moet doen is een waardevol artikel schrijven met één of meerdere links naar je website zonder daarbij de indruk te geven dat je reclame aan het maken bent. Maar hoe vind je blogs die bereid zijn om een (gratis) gastartikel te publiceren?
Enkele tips:
• Zoek blogs op Instagram door op relevante hashtags te zoeken zoals #belgischeblogger, #nederlandseblogger, #dutchblogger enzovoort. Natuurlijk kun je ook specifiek blogs gaan zoeken binnen een bepaalde niche. Als je spullen verkoopt die interessant zijn voor reizigers zoek dan naar #reisbloggers. Verkoop je kinderkleding zoek dan naar #mamablogs.
• Meld je aan in groepen op Facebook die bedoeld zijn om samenwerkingen met bloggers te zoeken. Enkele voorbeelden van dergelijke groepen: “Bloggers gezocht”, “Samenwerken met bloggers” en “gastbloggers gezocht en aangeboden”.
• Typ je zoekwoord in in Google met daarachter “gastartikel” of “geschreven door”. Een webshop in nagelverzorgingsproducten kan bijvoorbeeld intypen “nagelverzorging gastartikel” en krijgt zo enkele blogs te zien die al eens eerder een gastartikel hebben geplaatst over dit onderwerp. De kans is groot dat ze ook jouw gastartikel willen publiceren.
• Vaak reageren bloggers op elkaars artikelen. Kijk eens bij de comments van een grote blog of er blogs tussen zitten die interessant kunnen zijn om een gastblog op te plaatsen.

Verstuur geen standaard mails
“Hoi, ik ben Anne en ik volg je blog al een tijdje. Vooral je artikel over onderwerp X vond ik leuk om te lezen. Zou je een artikel willen publiceren met links naar mijn website?” Dit soort mailtjes krijgen bloggers dagelijks en wanneer je hiermee aankomt bij een wat grotere blog belandt je mailtje gegarandeerd in de prullenbak.
Verstuur geen standaard mailtje waarin je de indruk probeert te wekken dat je echt interesse hebt in de blog door een random artikel vanop de homepage te vermelden. Als je je richt op relevante blogs waarvan de onderwerpen je echt interesseren, neem dan even de tijd om een reactie achter te laten en ga de blogger volgen op social media. Wanneer je later contact opneemt met de blogger is de kans veel groter dat je een positieve reactie krijgt op je verzoek tot het plaatsen van een gastartikel.
Je mailtje kan er dan bijvoorbeeld zo uitzien:
“Hoi, ik ben Anne. Je hebt misschien mijn reactie gezien op artikel X op je blog. Ik contacteer je omdat ik een enkele ideeën heb voor een gastartikel op je website. Ik heb nagedacht over een paar onderwerpen waar je bezoekers veel waarde aan zouden hechten, bijvoorbeeld …”
Om de ontvanger van je mail een idee te geven van je kennis en expertise kun je een link toevoegen naar een andere gastblog of een artikel op je eigen website over een bepaald onderwerp.
Schrijf waardevolle content
Wanneer je toestemming hebt gekregen voor het schrijven van een blogpost voor een grote, bekende website bedenk je dan dat je artikel minstens even goed moet zijn als de andere blogposts die daar verschijnen. In zo’n artikel kruipt veel tijd en research en meestal zal een minimum van 800 woorden vereist zijn.
Plaats in zo’n artikel niet alleen links naar je eigen website maar link ook naar andere blogposts van de website waarop je gaat gastbloggen en eventueel naar andere websites die geen concurrenten zijn. Zo komt je blogpost natuurlijker over en linken naar andere artikels van de blogger wordt altijd gewaardeerd.
Volg je gastartikel achteraf goed op
Eens je gastblog online geplaatst is kun je het artikel gaan delen op social media. Het is een win-win situatie voor jou en de website waar je gastblog staat. De website krijgt namelijk bezoekers via jou en jouw volgers gaan je nog meer als een autoriteit zien als ze weten dat er artikels van jouw hand op andere websites verschijnen.
Zorg ook dat je beschikbaar bent om vragen te beantwoorden in de comments want de enige die dat kan doen ben jij. Je hebt immers je kennis gedeeld in een uitgebreid artikel en wanneer er vragen of onduidelijkheden zijn dien je paraat te zijn.
Wil je dat ik een gastblog voor je schrijf en laat publiceren op een blog uit mijn netwerk? Neem dan gerust contact met mij op.
Geen reactie's