
22 jun 5 redenen waarom Instagram niet werkt voor jou
Instagram vormt voor veel mensen hun belangrijkste bron van inkomsten. Dan denk je waarschijnlijk meteen aan de vele influencers die hun dagen vullen met foto’s en stories delen. Maar ook veel ondernemers halen zo goed als al hun klanten uit Instagram. Bij veel (kleinere) webshops stromen de bestellingen binnen via hun DM’s maar niet iedereen heeft zoveel succes op het social media platform. Struggle jij met Instagram? Dan geef ik je graag 5 redenen waarom Instagram niet werkt voor jou.
Je doelgroep zit niet op Instagram
Als Instagram niet werkt voor jou dan is het belangrijk om even stil te staan bij wat er precies niet werkt. Werkt het niet om volgers te krijgen of heb je wel volgers maar kopen ze niks? Veel ondernemers hebben wel veel volgers maar het lukt hen niet om die volgers om te zetten in klanten. De kans is groot dat het aan jouw verkoopskills ligt maar het zou ook wel eens kunnen dat je volgers wel dromen van jouw producten maar ze het zich simpelweg niet kunnen veroorloven.
Hoewel Instagram nog steeds vooral gebruikt wordt door jongeren (<20 jaar) is er een sterke groei onder de 20-39 jarigen. De kans dat jouw doelgroep dus wel op Instagram zit is groot, tenzij je je echt richt op 40-plussers. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer je luxeproducten verkoopt die vooral een iets oudere doelgroep aanspreken. In dat geval is Facebook wellicht meer geschikt voor jou.
Je gebruikt de verkeerde hashtags
Hashtags zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden op Instagram. Toch zie je heel vaak dat bedrijven helemaal geen of de verkeerde hashtags gebruiken. Terwijl je met de juiste hashtags je bereik kan verdubbelen. Je kan hashtags volgen en ziet dan automatisch populaire foto’s verschijnen die onder die hashtag zijn geplaatst. Het geeft gebruikers zelf een beetje inspraak in hoe hun tijdlijn eruitziet. Wil jij graag kans maken om in die tijdlijn te verschijnen dan zul je uiteraard de juiste hashtags moeten gebruiken.
Tenzij je een multinational bent zijn Engelstalige # niet interessant voor jou, richt je in de eerste plaats op Nederlandstalige hashtags. En ook belangrijk: vermijd hele populaire hashtags. Als je # gebruikt die miljoenen keren gebruikt worden dan verdwijnt jouw post meteen in de menigte én je maakt geen enkele kans om als uitgelichte post getoond te worden. Ga daarom voor hashtags die tussen de 2.000 en de 200.000 keer gebruikt worden.
Je gebruikt Instagram als reclamepaneel
Net als alle social media is Instagram bedoeld om sociale contacten te leggen en te onderhouden. Men post er vakantiefoto’s, foto’s van lekker eten, uitstapjes, de kinderen, hobby’s of sport. Veel ondernemers zien Instagram als een soort gratis reclamepaneel en houden geen rekening met het sociale aspect. Wanneer jouw volgers constant reclame zien verschijnen op hun tijdlijn dan zullen ze al snel op de ontvolg-knop klikken.
Zorg voor een mooie mix tussen informatieve en inspirerende posts, persoonlijkheid en humor en praat slechts af en toe over je aanbod. Probeer je planning op te maken volgens de 80-20 regel: 80% van je posts hebben niet meteen de bedoeling om te verkopen, 20% wel. En dan nog kunnen dat maar beter waardevolle posts zijn: de 11 grootste decoratietrends van 2021, 6 manieren om je kleerkast in te richten,…

Je praat alleen over jezelf
Stel je eens voor, zo’n horrordate met iemand die alleen maar over zichtzelf praat. Hij of zij ziet er misschien wel leuk uit maar het enige wat eruit komt is “ik ik ik”. Wie jij bent en wat jouw interesses zijn komt helemaal niet ter sprake. De kans dat er een tweede date komt is klein en waarschijnlijk ga je die persoon ook meteen blokkeren op je telefoon.
Zo werkt het ook op Instagram. Een ondernemer die alleen maar eenzijdig communiceert door voortdurend vanuit wij of ik te praten en geen rekening houdt met wat zijn doelgroep juist wil lezen zal weinig succes hebben op social media. Probeer je dus altijd af te vragen wat je post bijdraagt voor je doelgroep. Brengt het hem aan het lachen, leert het hem iets bij of inspireert het hem, dan zit je goed.
Het is niet duidelijk wat je doet
Je biografie is het eerste wat mensen te zien krijgen als ze op je account terechtkomen. Daar beslissen ze of ze je zullen gaan volgen of niet. Als je hen kan overtuigen dat jij hebt wat ze nodig hebben zullen ze misschien zelfs de moeite nemen om je website te bezoeken en iets van je te kopen.
Zorg dus voor een aantrekkelijke biografie die precies vertelt wat je doet en voor wie je dat doet. Begin met een duidelijke titel want de titel wordt opgenomen in de zoekresultaten. Zorg dus dat je niet alleen je naam daar zet maar ook wat je doet. Bijvoorbeeld:
“Bianca | Online marketeer”
In je biografie zelf ga je meer toelichting geven. Daar zijn verschillende templates voor, bijvoorbeeld:
• “Ik help je naar een betere work-life balance zodat je meer tijd hebt voor jezelf”
• “Wil je weten hoe je op een gezonde manier gewicht verliest zonder minder te eten? Download mijn gratis e-book”
• “☕ Gezellige tearoom voor vegan ontbijt en lunch
⏰ Open van ma tot za van 7u tot 15u
📍 Wilgenlaan 19, Brussel”
Tot slot vermeld je je website met daarboven een call to action zoals bijvoorbeeld “bekijk hier onze menukaart 👇 “
Wil je graag dat ik eens meekijk naar jouw Instagram en je achteraf een handig rapport meegeef boordevol tips over hoe je social media beter kan inzetten voor meer verkoop? Boek dan een social media scan.
Geen reactie's